Tyvärr kan vi inte hjälpa dig att hitta ett lån om du har skulder hos Kronofogden. Om du har betalningsanmärkningar kan du ansöka om ett lån, men om anmärkningen har övergått till ett skuldsaldo är det bäst att du fokuserar på att bli skuldfri först. Ibland kan det behövas ett lån för att kunna investera i något som betalar tillbaka sig själv över tid, men att låna för att komma ur en ekonomisk situation är inte att rekommendera.

Varför du inte kan låna med skulder

Anledningen till att de flesta långivare kommer att avslå din ansökan för lån om du har skulder är för att du innebär en större risk. Att du har ett skuldsaldo ses som ett bevis på att du har svårt att sköta din ekonomi, och risken för att du inte kommer att betala tillbaka lånet är hög. Om du har fått en betalningsanmärkning signalerar det också en högre risk, men samtidigt att du har betalat tillbaka innan det övergick till en skuld hos Kronofogden.

Bli skuldfri

Det bästa du kan göra för att komma på fötter igen är att bli skuldfri. Var öppen och ärlig i din kommunikation till de du är skyldig pengar. Tillsammans kan ni komma fram till en avbetalningsplan som fungerar för båda parter. Att bli skuldfri innebär att du måste ändra dina vanor så att du spenderar mindre. Du måste planera din ekonomi bättre och lära dig vad som är en nödvändig kostnad och vad som är onödigt. Om du har svårt för att planera din ekonomi finns hjälp att få från din kommuns Budget- och skuldrådgivare. Du får även hjälp och tips från Kronofogden själv, men det bästa är givetvis att söka stöd och hjälp redan i ett tidigare skede innan din betalningsanmärkning har övergått i en skuld.

Vägar för att bli skuldfri

Eftersom du inte kan låna med skulder så kan du inte betala av en gammal skuld med ett nytt lån. Det första steget är alltså att se över dina intäkter och hur mycket de räcker till varje månad.

  • Börja med att betala de viktigaste räkningarna så som hyra. Om du till på köpet skulle bli vräkt blir dina problem så otroligt mycket större.
  • Efter det måste du gå igenom alla lån och amorteringar du har. Se om du kan betala mindre på ett lån så att du snabbare kan betala av ett annat. Försök att bli av med de dyraste lånen först.
  • Prata med dina kreditgivare för att försöka förhandla fram en ny avbetalningsplan som passar din ekonomiska situation bättre.
  • Klipp dina kreditkort, spendera inte pengar du inte har så undviker du att dra på dig fler och större skulder.
  • Ta hjälp av skuldrådgivare om du har svårt att genomföra de nya planerna.
  • Försök att förbli positiv. När du blir skuldsatt är det lätt att även gå in i en depression. Försök att hålla modet uppe, att vara skuldsatt är enbart en period i ditt liv och det finns hjälp att få för att ta dig ur situationen.