Vad är UC?

UC står för Upplysningscentralen och är det största företaget som utför kreditupplysningar i Sverige, dock inte det enda. UC har fyra huvudägare, SEB, Handelsbanken, Nordea, och Swedbank. UC används även av andra banker och kreditbolag, men även privat- och offentlig sektor, samt privatpersoner för att öka möjligheterna till att ta säkrare affärsbeslut.

Vad är en kreditupplysning?

Kreditupplysningen ger information om din ekonomiska status. Den visar om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden, eller om du har medel för att kunna betala tillbaka ditt lån. Betalningsanmärkningar behöver inte betyda att du inte kan ta ett lån, dock kommer du inte att beviljas ett lån från någon långivare på Netlån om du har skuldsaldo hos Kronofogden. Vad som ingår i en kreditupplysning från UC beror på vem som frågar. En kreditgivare måste rapportera in uppgifter om krediter för att kunna få ut information från UC.

Vad innebär ett lån utan UC?

Ett lån utan UC betyder bara att ett annat kreditupplysningsföretag används. Registret hos UC uppdateras en gång i månaden (förutsatt att det har rapporterats in av kreditförmedlaren). Upplysningen innehåller information om din ekonomiska situation såsom din inkomst de senaste två åren, tidigare krediter och lån, om du äger någon fastighet, eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo. Detta ger alltså långivaren en riskprognos om dina förutsättningar att betala tillbaka.

När ett lån ges utan UC så används ett annat register, och upplysningar tagna från det registret registreras bara hos det företaget, så det kan göra att färre krediter och förfrågningar syns hos UC. Om du lånar ofta kan det därför vara en fördel att ibland låna utan UC så att ditt kreditvärde inte sjunker. Oavsett vilket företag som gör kreditupplysningen så kommer de att undersöka om du har en inkomst, betalningsanmärkningar eller en skuld hos Kronofogden. Att låna utan UC är alltså inte ett sätt för att låna utan inkomst, utan fördelen med att låna utan UC är att hålla nere antalet UC-förfrågningar och inte påverka din kreditvärdighet.

Nackdelar med lån utan UC

När du lånar utan UC måste du vara snäppet mer ansvarsfull. Det är möjligt att långivaren inte är medveten om dina tidigare lån, så att du beviljas ett lån som du får svårt att betala tillbaka. För lån utan UC gäller samma tumregel som lån med UC, låna bara så mycket som du behöver och kan betala tillbaka inom tidsfristen.

Snabblån utan kreditupplysning är inte samma sak som lån utan UC

Upplysningscentralen är inte det enda företaget som utför kreditupplysningar, så bara för att lånet marknadsförs som ”utan UC” betyder det inte att du inte kommer att genomgå en kreditupplysning. Enligt lag måste en kreditupplysning genomföras, och långivaren vill naturligtvis kontrollera att du kommer att kunna betala tillbaka lånet innan de godkänner din ansökan. Hos andra företag kan dock kreditupplysningen vara mindre omfattande och anpassade just för mindre lån. Några exempel på andra företag som genomför kreditupplysningar är Bisnode, Soliditet och Creditsafe. Hos oss kan du hitta lån både med och utan UC.