Du som har fått, eller har haft, en betalningsanmärkning vet säkert redan hur komplicerat det kan göra saker och ting. Det är inte alltid anmärkningen betyder att du har en dålig ekonomi, utan den kan ha kommit för att du missade att betala räkningar eller skulder av en eller annan anledning. Kreditgivare är givetvis medvetna om detta, så om du har ordnad ekonomi och vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet finns det flera företag som erbjuder lån med betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning innebär att du vid något tillfälle har försummat en återbetalning och att detta har fastslagits av en myndighet eller i domstol. Detta registreras sedan hos kreditupplysningsföretagen. Om någon, som en kreditgivare till exempel, gör en kreditupplysning på dig så ser de att du har en betalningsanmärkning. Om du har fått din anmärkning som privatperson så finns den kvar i UCs register i 3 år, samma gäller för de allra flesta kreditupplysningsföretagen. Om anmärkningen ges till juridiska personer finns den vanligtvis kvar i fem år.

Det var ju inte så allvarligt…

En betalningsanmärkning kan du få för att ekonomin blir sämre under en period så att det är omöjligt att betala räkningar etc. Det kan dock lika gärna vara en stressig vardag som gör att du missat en utgift som inte är på autogiro eller ett inbetalningskort och påminnelse som kom bort med reklamen. Betalningsanmärkningen syns vid en kreditupplysning även efter att skulden är betald och din ekonomi är ordnad igen. För att behålla ett högt kreditvärde och slippa oroa dig för att ta lån med betalningsanmärkning är det därför bäst att inte slarva med räkningar och utgifter.

Kan jag ta bort min betalningsanmärkning i förtid?

Det är svårt att få en betalningsanmärkning borttagen i förtid, undantagen är om skulden till förseningen av betalningen inte ligger hos dig. Exempel kan vara att förseningen skedde på grund av något du inte kunde förutse, att du betalade innan den noterade händelsen inträffade eller genom domslut som visar att du inte var skyldig att betala.

Ansöka om lån med betalningsanmärkning

Om din ekonomi är ordnad och du vet att du har medel till att betala tillbaka ditt lån finns det ingen anledning till att du inte skulle få låna pengar trots betalningsanmärkningar. Ett smslån kan rentav vara det enda lånet du kan bli beviljad då större banker vanligtvis är mer negativt inställda till att ge lån med betalningsanmärkningar än vad kreditgivare som erbjuder lån på mindre summor är. Förutsättningarna är att du uppfyller alla grundläggande krav såsom ålder och lägsta årsinkomst.

Skillnaden mot om du inte skulle ha en betalningsanmärkning är att många långivare lägger till en riskpremie. Även om förseningen berodde på glömska har du tidigare uppvisat att du slarvat med din ekonomi, så långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till dig än vad de gör med någon utan anmärkning. Det bästa du kan göra i ett sådant läge är att sköta dina återbetalningar perfekt. Förhoppningsvis kan samma långivare ge dig bättre villkor nästa gång du lånar då du har bevisat att du sköter dina återbetalningar.