När du fyller i låneansökan här på Netlån jämför du i själva verket flera olika lån. Att jämföra lånen innan du bestämmer dig är viktigt, det kan du tjäna mycket pengar på. Du måste alltid se till slutpriset för ditt lån så att du inte får en obehaglig överraskning när det är dags att betala tillbaka. Vad är det då du behöver jämföra när du lånar? Här är fem huvuddelar som du alltid bör se lite extra på innan du bestämmer dig för ett lån.

1. Effektiv ränta
Du bör alltid jämföra den effektiva räntan på ditt lån. Det är själva slutsumman med alla avgifter inräknade. Den kan se väldigt hög ut, ibland flera hundra procent, men det är för att den beräknas på ett år. Du betalar inte tillbaka ett snabblån under ett helt år, utan det sker oftast under 1-3 månader.

2. Nominell ränta
Här kan det variera mellan olika långivare, den nominella räntan är långivarens ”pris” för lånet. Det kan marknadsföras som ett lån utan ränta, och då menas att den nominella räntan är lika med noll. Det kan dock tillkomma andra avgifter så det är därför du måste se till den effektiva räntan och inte bara den nominella räntan när du jämför lån.

3. Lånperioden
Ansök om ett lån som du vet att du kan betala tillbaka. Ett lån kanske blir billigare om du betalar tillbaka inom 30 dagar, men om du vet med dig att det kommer bli svårt att hinna inom tidsfristen så är det bättre att ansöka om en längre återbetalningsperiod. Fyll i den tidsperiod som passar din ekonomiska situation när du fyller i låneansökan och jämför lån så får du fram det bästa lånet för dig.

4. Övriga avgifter
Avgifter tillkommer alltid när du lånar, vilka och hur stora de är varierar dock. Det tillkommer garanterat förseningsavgifter om du inte betalar i tid, så var noga med att bara låna så mycket som du kan betala tillbaka. Ansökningsavgift är inte så vanligt hos någon långivare, och hos Netlån tillkommer det inte. Det kan även förekomma en aviavgift som läggs på varje månadsfaktura, den avgiften blir alltså högre ju fler delbetalningar du gör på ditt lån. Uppläggningsavgift tillkommer ibland, och läggs i så fall på den första fakturan då det vanligtvis är ett engångsbelopp. Jämför vilka avgifter som ingår i ditt lån samt vad som händer med slutsumman om du till exempel förlänger återbetalningsperioden.

5. Vad säger andra?
Precis som med andra produkter och tjänster online är det alltid bäst att jämföra lån genom recensioner. Du kan fråga andra du känner om de har fått en bra erfarenhet från en viss långivare, läsa lånrecensioner online eller rent av ringa till olika långivares kundtjänst för att bilda dig en egen uppfattning. Hos Netlån jämför vi bara lån från pålitliga kreditförmedlare som följer Konsumentverkets regler och står under Finansinspektionens tillsyn. Välj en långivare med bra rykte som du kan lita på.