Hur mycket du kan låna står oftast i relation till hur mycket pengar du tjänar. Om du har en hög årlig inkomst så har du en högre kreditvärdighet, vilket innebär att långivare är villiga att låna en större summa pengar till dig. Sparade pengar eller investeringar i till exempel fonder tas oftast inte med i bedömningen för att bevilja ett lån, utan det är din disponibla inkomst som avgör lånesumman. Det finns givetvis olika typer av lån som har olika förutsättningar.

Olika typer av lån

Bolån

Ett bolån är ett mer traditionellt banklån som ges då du behöver ett större lån för att investera i en bostad. Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde, de resterande 15 % måste du betala i kontantinsats. För att låna till en bostad som kostar 2 miljoner kr måste du alltså kunna betala 300 000 kr som kontantinsats.

Innan du beviljas ett bolån så analyserar banken din skuldkvot. Skuldkvoten avgör balansen mellan dina inkomster och skulder. Om du enligt ovanstående exempel lånar 1 700 000 kr och har en inkomst på 20 000 kr i månaden efter skatt så blir din skuldkvot hög. Detta innebär att du löper risk att inte kunna betala tillbaka på ditt lån om du skulle råka ut för oförutsedda utgifter eller stigande räntor. Om du däremot har en månadslön på 30 000 kr hamnar du på en rimlig skuldkvot. Beroende på vilken bank du ansöker om lån från så kan din skuldkvot variera, men för ett traditionellt banklån finns alltid ett inkomstkrav för lån och bostaden används sedan som säkerhet för lånet.

Privatlån

Med ett privatlån har du fler valmöjligheter och mer frihet. Hos de traditionella bankerna kan du få ett större privatlån på till exempel 150 000 kr, men då ökar förstås inkomstkraven också. Hos till exempel Handelsbanken krävs det att du har minst 200 000 kr i årsinkomst för att beviljas ett privatlån.

Snabblån och andra typer av smålån

Internetlån, microlån, smslån – kärt barn har många namn. Alla lån som du kan jämföra här på sidan är olika typer av snabblån. Hur mycket du kan låna avgör respektive långivare. Utifrån ditt kreditvärde kan du beviljas ett lån på 30 000 kr, men med ett lägre kreditvärde kanske du bara beviljas att låna 3000 kr. Alla lån som jämförs här kräver dock en årsinkomst på minst 100 000 kr. Årsinkomsten kan bestå av lön, bidrag och/eller pension. Om du har betalningsanmärkningar sjunker ditt kreditvärde, men du kan fortfarande beviljas lån. Skillnaden mellan ett snabblån och ett privatlån är främst återbetalningstiden. Ett privatlån betalas vanligtvis tillbaka under en längre period, medan snabblån vanligtvis ska betalas tillbaka inom 1-3 månader. Dessa lån är också lättare att beviljas då summan är relativt liten, men räntan är oftast högre än för ett privatlån.

Inkomstkrav för våra lån

Välj den typ av lån som passar dina behov och din ekonomiska situation. Lånen som jämförs här på sidan passar bäst när du behöver pengarna snabbt och har möjlighet att betala tillbaka dem inom en kort period. Om du har blivit nekad eller inte uppfyller kraven för lån hos en traditionell bank kan dessa lån passa dig bättre.